A Bowen technikáról

 

A Bowen technika lényege a szervezet öngyógyító képességének helyreállításában rejlik. Abból indul ki, hogy a szervezet veleszületett képessége, az öngyógyítás. Ezen öngyógyító folyamatok aktiválásában, és támogatásában nyújt segítséget. Az energiastruktúrák, rezgés és mozgásminták újraszervezése által, a szervezet visszanyeri saját egészséges állapotát.

A Bowen technika egy holisztikus szemlélet, amelyben nem tüneteket kezelünk, hanem feszültségállapotokat közömbösítünk a test különböző pontjain, jól meghatározott helyen és sorrendben.

Az elvégzett fogások hatására az izmok ellazulnak, egyúttal stimulálják az izomzatban és a faszciarendszerben található idegvégződéseket, így állítva helyre az energiaáramlást, elősegítve az idegrendszer kiegyensúlyozását.

A vegetatív idegrendszer ellenőrzi a testi funkciók 80%-át, és nagyon érzékeny a stresszorokra, ennek  két fő élettani hatása:

-szimpatikus idegrendszer- a készenléti állapotért felel, a szervezet terhelhetőségét biztosítja

-paraszimpatikus idegrendszer- a nyugalmi állapotot biztosítja, a helyreállítási folyamatokért felel.

Napjainkban legtöbb ember folyamatos stressz és szimpatikus idegrendszer túltengésének állapotában él. A Bowen legalapvetőbb és legfőbb hatása, amit a vegetatív idegrendszerre fejt ki, ahol a szervezet öngyógyító mechanizmusainak a központja van. Növelve a paraszimpatikus dominanciát, a helyreállítási folyamatok beindulnak.

A reakció úgy testi, lelki mint strukturális.

Az anyagcsere megváltozik, a rendszerek közötti kommunikáció javul.

A technika karakteres jellemzője, hogy a mozdulat szekvenciák között, hosszabb rövidebb szüneteket tartunk. A szünetek a fogások között elég időt hagynak a szervezet számára, hogy a kapott impulzusokat jól feldolgozza.

A Bowen technika kivállóan alkalmas ellazulásra, vagy feltöltődésre, de ugyan olyan jól alkalmazható akut és akár évek óta fennálló krónikus állapotok esetén is.

Tekintettel a módszer hatásmechanizmusainak finomságára, és arra, amilyen módon a test reagál, manipulatív terápia alkalmazása 4 nappal a kezelés előtt, vagy 5 nappal a kezelést követően negatívan befolyásolhatja a kezelés eredményességét.

Néhány alkalmazási terület ahol a Bowen technika az ön hasznára lehet:

bármilyen ízületi, izomzati és gerincbántalom

-migrén- fejfájás, asztma, szénanátha, allergia

-fül-, szemproblémák, egyensúlyzavarok, tinitusz

-gyomor/emésztés, epe-, máj-, és bélpanaszok

-vese/ húgyhólyag gondok, ágybavizelés

-ödémák, nyirokrendszer keringési zavarai

-idegrendszeri problémák

-gyulladásos panaszok

-nőgyógyászati és menstruációs-, mellproblémák

-meddőség, prosztatagondok

-bőrproblémák

Jó egészséget!

További információ a bowen.hu oldalon